Ο επίσημος διαδικτυακός χώρος της Ελληνικής Κοινότητας DUESSELDORF Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Και ο επαρχιακος τυπος της Ελλαδας για την Κοινοτητά μας.

Η μεγαλύτερη Εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας ΑΙΧΜΗ φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Κοινότητάς μας προβάλοντας το εργο της.Την παραθέτουμε αυτούσια οπως δημοσιεύτηκε.

Στην Γερμανία για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης...

  • Η ΑΙΧΜΗ βρέθηκε στο Ντύσελντορφ, μια πόλη που ευημερεί οικονομικά και συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Έλληνες                                                                  Τι μας είπε ο πρόεδρος της δραστήριας Ελληνικής Κοινότητας, τι πρέπει να προσέχουν όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν

     
    Το κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας είναι ένα από τα πλουσιότερα της Γερμανίας και βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Συνορεύει με τις Κάτω Χώρες (Βέλγιο και Ολλανδία) και παραδοσιακά είναι υποδοχέας χιλιάδων μεταναστών από την Ελλάδα.

    Η ΑΙΧΜΗ βρέθηκε στην πρωτεύουσά του, το Ντίσελντορφ, και κάποιες εκ των γειτονικών πόλεων και κατέγραψε την μεγάλη μεταναστευτική εισροή από την χώρα μας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Όπου και να περπατήσεις στο Ντίσελντορφ και αλλού, βλέπεις και ακούς Έλληνες, βέβαια όχι τουρίστες, αλλά ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να ξενιτευτούν για την αναζήτηση καλύτερης τύχης.
    Το ελληνικό στοιχείο βοηθούμενο από τους πρώτους μετανάστες προσπαθεί να εγκλιματιστεί, να βρει δουλειές που θα του επιτρέψουν να ζήσει αξιοπρεπώς και γενικά έχει μια αξιόλογη παρουσία με σημείο αναφοράς τις κοινότητες. Συνομιλήσαμε με τον ιθύνων νου μιας εκ των πιο δραστήριων κοινοτήτων, αυτής του Ντίσελντορφ, με τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Ρούγα που ηγείται μιας παροικίας περίπου 16.000 Ελλήνων που μένουν στην όμορφη πόλη, περίπου 6.000 περισσότεροι απ' ότι ήταν πριν λίγα χρόνια...
    Όπως ήταν φυσικό εστιάσαμε στη μετανάστευση και τα όσα πρέπει να ξέρουν αυτοί που επιθυμούν να μετοικήσουν καθώς ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και καιροφυλακτούν πολλοί κίνδυνοι. Ιδού τι μας είπε:
    Ξεκινώντας ήθελα να μας δώσετε κάποια γενικά στοιχεία για την ελληνική κοινότητα του Ντίσελντορφ.
    Η κοινότητα του Ντίσελντορφ είναι η πιο παλιά κοινότητα της Γερμανίας και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες. Έχει ιδρυθεί το 1959 που σημαίνει ότι έχει ζήσει την μετανάστευση σε όλες τις φάσεις, περάσαμε δηλαδή από τότε πάρα πολλά ζητήματα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Ένα από αυτά ήταν η προμεταπολιτευτική περίοδος, δηλαδή η περίοδος της δικτατορίας. Είναι πολιτικοί οργανισμοί, που παρεμβαίνουν σε όλα τα ζητήματα, ακόμη και στα σημερινά. Π.χ. οι ελληνικές κοινότητες είναι οι πρώτες που αντέδρασαν σ’ αυτό το ρατσισμό που επιδείχθηκε από Γερμανικής πλευράς και σήκωσαν μεγάλο βάρος.
    Από εκεί και πέρα το έργο τους είναι πολύπλευρο, έχει να κάνει με την κοινωνία των Ελλήνων εδώ, με τον πολιτισμό τους, την διατήρηση ηθών και εθίμων και μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους που υπάρχουν παίζουν σημαντικό ρόλο.
    Η σημερινή συγκυρία πως είναι για τις Κοινότητες;
    Αυτή η εποχή που περνάει δεν είναι και η καλύτερη γιατί έχουμε φορτωθεί με πολλά προβλήματα, όπως το φαινόμενο της νεο-μετανάστευσης που μας απασχολεί και έχει πάρει το 70-80% της δουλειάς μας αυτή την στιγμή.
    Η Κοινότητα λειτουργεί εθελοντικά;
    Ναι, βέβαια, έτσι είναι και κατοχυρωμένο από το καταστατικό μας. Ακόμη και αυτή η δουλειά και η όποια βοήθεια προσφέρουμε σήμερα στους μετανάστες γίνεται πραγματικά σε βάρος της προσωπικής ζωής και της δουλειάς του καθενός μας. Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι μας ακολουθεί λιγάκι το... μεράκι της Ελλάδας, δηλαδή δυστυχώς ένα από τα αρνητικά είναι ο έντονος κομματισμός που έχει στιγματίσει τις Κοινότητες. Στη δική μας έχουμε κάνει μια προσπάθεια να τα αφήσουμε στην άκρη και να δουλέψουμε πιο συλλογικά και αυτό δείχνει ότι πραγματικά ο κόσμος έχει στρέψει την πλάτη του στα κόμματα και στις πολιτικές και μιλάω γενικά. Ως αποτέλεσμα έχει ενισχύσει και δυνάμεις που δουλεύουν με συλλογικότητα.
    Όταν λέτε για «έργο» τι ακριβώς εννοείται, κάποιες εκδηλώσεις, μαθήματα, κάτι άλλο;
    Καταρχήν η κοινότητά μας έχει πρωτοστατήσει και έχει ιδρύσει ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν γερμανικοί φορείς και οποιοσδήποτε ελληνικός φορέας για την αντιμετώπιση του θέματος της νεο-μετανάστευσης. Υπάρχουν γερμανικές κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, άλλες όμορες κοινότητες και με πρωτοβουλία δική μας έχει εκδοθεί ένας οδηγός, που υπάρχει και στο ίντερνετ, και ο οποίος ουσιαστικά πληροφορεί τους νέους μετανάστες πριν ξεκινήσουν να έρθουν στη Γερμανία για να έρθουν πιο στοιχειοθετημένα ενημερωμένοι. Από εκεί και πέρα όταν παρουσιαστεί ένα οποιοδήποτε πρόβλημα στο νέο μετανάστη θα μας βρει κοντά του είτε στο θέμα της εύρεσης εργασίας, είτε στο ζήτημα της εύρεσης σπιτιού, στο πως διεκπεραιώνονται κάποιες δουλειές σε γερμανικές υπηρεσίες, πράγματα που είναι συσσώρευση εμπειρίας χρόνων και λύνουν σημαντικά προβλήματα στους μετανάστες.
    Εκτός αυτών έχουν δημιουργηθεί τμήματα εκμάθησης γερμανικής γλώσσας για αρχαρίους. Πέρυσι ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό τμήμα για 20 άτομα και φέτος έφτασαν τους 170, οπότε και χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα τμήματα. Αυτό δείχνει ότι έχει πετύχει σαν δράση.
    Έχετε και πολιτιστική δραστηριότητα;
    Ναι, υπάρχει θεατρικό εργαστήρι που έχει στελεχωθεί από ανθρώπους της Κοινότητας, αλλά και νεο-μετανάστες, ηθοποιούς που ήρθαν από την Ελλάδα, βρήκαν κάποια παράπλευρη δουλειά και θέλοντας να... ανταποδώσουν αυτό το πράγμα στην Κοινότητα, συσπειρώθηκαν με αποτέλεσμα να γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά, να κάνουμε και παραγωγές θεατρικές με ότι συνεπάγεται αυτό.
    Έπειτα, υπάρχει χορευτική ομάδα, μουσική ομάδα, ομάδα γυναικών κ.λπ. Ο καθένας στον τομέα του αξιοποιείται και προσφέρει ώστε να μπορούμε να παρουσιάσουμε μια συλλογική δουλειά.
    Τέλος, να πω ότι πέρυσι τα Χριστούγεννα οργανώθηκε μια τεράστια γιορτή με τα ξωτικά που είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
    Όμως κάνετε και εκδηλώσεις πολιτικής παρέμβασης...
    Πράγματι, όπως η εκδήλωση για τις λεγόμενες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Κάποιος που θα έρθει στο Ντίσελντορφ από την Ελλάδα θα βρει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα, ελληνικό σχολείο όλων των βαθμίδων, εκκλησία, άρα μπορούμε να πούμε ότι η ξενιτιά δεν θα του φανεί και τόσο...
    Πράγματι, και σήμερα όπως είναι τα πράγματα εάν κάποιος έχει μια καλή δουλειά θα μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και για ένα Σαββατοκύριακο θα είναι στην πατρίδα.
    Η αρνητική πλευρά ποια είναι;
    Υπάρχει κι αυτή! Και τολμώ να πω πως αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης έχει δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που πλέον γίνεται αισθητό και εδώ. Δεν υπάρχουν δουλειές, η στέγη έχει ακριβύνει πολύ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολύ οι συμπατριώτες μας. Γι’ αυτό το μεταφέρω σαν μήνυμα ότι όποιος έχει πάρει την απόφαση για τον άλφα ή βήτα λόγο να μεταναστεύσει, καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι θα συναντήσει εδώ και τι προοπτικές έχει. Ο καθένας αποτελεί και μια ξεχωριστή περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητες, τις σπουδές, το μέγεθος του προβλήματος που κουβαλάει από την Ελλάδα.
    Εκτός των σχολών που έχουν άμεση απορρόφηση όπως οι ιατρικές και τα νοσηλευτικά επαγγέλματα, αν είναι κάποιος ακαδημαϊκός μεν, αλλά από άλλη σχολή ενδεχομένως να στενοχωρηθεί και πάρα πολύ... Και αυτό γιατί υπάρχουν πτυχιούχοι δικηγόροι, μηχανικοί, φιλόλογοι κ.ο.κ. που δουλεύουν στα εστιατόρια ή κάνουν καθαρισμούς μέχρι να βρουν το δρόμο τους.
    Τι θα πρέπει να προσέξουν;
    Προπαντός να μην έρχονται σε επαφή και έχουν συναλλαγές με γραφεία που είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία και με την υπόσχεση κάποιας δουλειάς τους στέλνουν στη Γερμανία, έρχονται εδώ και είτε μένουν απλήρωτοι από τις δουλειές που τους έχουν βάλει, είτε πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, είτε δεν βρίσκουν καν την δουλειά που τους υποσχέθηκαν όταν πλήρωναν τα 600 ή 1000 ευρώ προμήθεια.
    Άρα καλύτερα να επικοινωνήσουν με κάποιο θεσμοθετημένο φορέα. Εμείς έχουμε ενημερωμένες ιστοσελίδες, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σελίδα του δικτύου που προανέφερα. Μπορούν να πληκτρολογήσουν http://www.gr-netzwerk.de/el/και εκεί θα δουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.
    Σε ότι αφορά τις σχέσεις με το Γερμανικό Κράτος τι προβλήματα υπάρχουν; Π.χ. με την ισοτιμία του ελληνικού σχολείου της ομογένειας
    Δεν υπάρχει ισοτιμία του ελληνικού λυκείου σε σχέση με το ανάλογο λύκειο της Γερμανίας. Παρόλα αυτά όμως τα ομογενόπουλα που τελειώνουν τα ελληνικά σχολεία εδώ μπορούν να δώσουν εξετάσεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια και παίρνοντας αυτό το χαρτί της εισαγωγής (η οποία και ευνοείται από κάποια μόρια όπως ξέρετε), μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γερμανικά Πανεπιστήμια για να εισαχθούν. Σε αυτό το θέμα υπάρχει παραπληροφόρηση, ίσως κάποτε η ελληνική πολιτεία ήθελε να κλείσει αυτά τα σχολεία, δεν έστελνε βιβλία, εκπαιδευτικούς. Η οργανωμένη ομογένεια τότε αντιδράσαμε και ίσως η νέα μετανάστευση να έχει βοηθήσει ώστε να πάρουμε μια οριστική παράταση γιατί αυτά τα σχολεία πρέπει να μείνουν και να συντηρηθούν.
    Στη Γερμανία τι λένε για εμάς;
    Όλα είναι θέματα που άπτονται της πολιτικής, κατά βάση όμως οι Γερμανοί είναι φιλέλληνες. Επειδή όμως η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει και τη στάση των ανθρώπων σαν μάζα τα τελευταία χρόνια με την κρίση είχαμε κάποια προβληματάκια τα οποία η ομογένεια μπήκε μπροστά και τα ξεπέρασε. Κατά βάση, για να μην παρεξηγηθώ, επαναλαμβάνω ότι ως λαός είναι φιλέλληνες.
    Οι Έλληνες της ομογένειας τι πιστεύουν; Λένε ότι οι συμπατριώτες μας έχουν μερίδιο ευθύνης, ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί ή οι ξένοι, ποια η άποψή τους;
    Προσωπικά μιλώντας τώρα πιστεύω ότι υπάρχει λάθος πολιτική διαχείριση στην Ελλάδα, λάθος έγιναν κάποια πράγματα, οφείλονται σε συγκεκριμένες πολιτικές και έφτασαν το Κράτος εκεί που το έφτασαν. Αλλά βέβαια δεν είμαι οπαδός της άποψης «όλοι μαζί τα φάγαμε», δεν φταίει σε τίποτε ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα που ενώ είχε μια στρωμένη δουλειά και ένα στάτους κοινωνικής ζωής, ξαφνικά ανατράπηκε αυτό με αποτέλεσμα να έχει περάσει στην πλήρη ανεργία... Δεν καταμερίζεται η ίδια ευθύνη σε όλους. Στην Ελλάδα επικρατεί μια τάση η μεν φτωχή τάξη να φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο και οι άνθρωποι που είχαν σωρευμένο πλούτο να τον αυξάνουν.
    Σχετικά με τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις ποια είναι η προσωπική σας άποψη; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση από το γερμανικό κράτος;
    Δεν μπορώ να διακινδυνεύσω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τι έχουν υπογράψει και πότε. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα λεφτά δόθηκαν, αν κάποιοι τα πήραν, δεν ξέρουμε αν κάποιοι υπέγραψαν τότε ότι δεν θα τα πάρουμε ποτέ και εμείς αγωνιζόμαστε τσάμπα. Παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί μια σοβαρή δραστηριότητα γύρω απ’ αυτό.
    Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας;
    Να δώσετε τους χαιρετισμούς μου στην όμορφη Αιτωλοακαρνανία. Ενώ δεν είχε πάρα πολλούς μετανάστες στη Γερμανία, τελευταία μας έχει δώσει δείγματα ότι έρχονται και από εκεί όπως έρχονται και από την Πελοπόννησο, από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει οι μετανάστες να είναι από Δράμα, Καβάλα, Σέρρες κ.λπ. Είναι και αυτό ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά...
  •         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου